Od 07.06. do 31.08.2021., članovima kluba vjernosti poklanjamo besplatan pregled vozila uz 30% popusta na filtracije i kočnice I 20% popusta na krovne nosače.

ZA VRIJEME AKCIJE UČLANI SE ZA 75 KN UMJESTO 149 KN.

 

FILTERI, ZAŠTO IH MIJENJATI?

Bilo da pročišćavaju zrak ili tekućine, razni filtri ugrađeni u vaše vozilo neophodni su za pravilno funkcioniranje i životni vijek njegove mehanike. Svaki filter po prirodi zadržava nečistoće te s vremenom je njihova funkcija smanjena zbog zasićenosti. Tada cirkulacije zraka ili tekućine više nisu optimalno zajamčene. Rad motora može tada biti otežan ili začepljeni filter može čak dovesti do skupog oštećenja. Srećom, filteri se mogu lako zamijeniti.

Na svakom automobilu, bilo benzinskom ili dizelskom, postoje četiri glavna filtra: filtar za zrak, ulje, gorivo (benzin ili dizel) i filtar putničkog prostora.

Smješten uzvodno od usisnog sustava, prvi, zračni filtar, igra bitnu ulogu u kvaliteti zraka koji se uvlači u motor. Sprečava prašinu, insekte i abrazivne čestice poput zrna pijeska da uđu u njegova crijeva i oštete ili ogrebu mehaničke dijelove koji se tamo pokreću. A budući da također pridonosi ispravnoj dozi smjese zraka i goriva neophodne za dobro izgaranje, jamči optimalne performanse i potrošnju, kao i razinu emisije CO2 u skladu sa standardima.

Jednako je važan, uljni filter odgovoran za zadržavanje ostataka (nečistoća, oksidirano ulje, metalne čestice od mehaničkog trenja) sadržanih u ulju. Ako je prljav ili još gore začepljen, pravilno podmazivanje motora više nije zajamčeno i to utječe na njegovu dugotrajnost.

Smješten na izlazu iz spremnika, filter za gorivo odgovoran je za zadržavanje nečistoća sadržanih u benzinu ili dizelu. Njegova je uloga ključna u pravilnom funkcioniranju sustava ubrizgavanja, koji je vrlo osjetljiv na kvalitetu goriva, posebno na dizelskim motorima za koje mora, osim toga, zadržavati vodu koja se bi mogla nalaziti u dizelu. Da bi se očuvala njegova učinkovitost, bolje je izbjegavati predugu vožnju rezervom jer je gorivo usisano na dnu spremnika tada više napunjeno nečistoćama.

Posljednji filtar koji se gleda i prečesto zaboravlja: filtar putničkog prostora, koji može biti jednostavan, s aktivnim ugljenom ili polifenolom. Odgovoran je za zadržavanje nečistoća, zagađivača, peludi, alergena, pa čak i određenih klica sadržanih u vanjskom zraku prije nego što cirkulira u ventilacijskom ili klimatizacijskom sustavu. Kad su prljavi, u putničkom prostoru pojavljuju se loši mirisi i problemi s odmagljivanjem. A kada je zasićen, može čak oštetiti i motor klima uređaja. Kako pomaže pročišćavanju zraka koji udišete u kabini, redovito mijenjanje također je dobro za vaše zdravlje!

Nakon određenog vremena i ovisno o korištenju vozila, začepljenje filtra kabine je neizbježno. U urbanoj sredini, filtar se puno brže zaprlja.

 

KROVNI NOSAČI CITROËN

Planirate li ići na godišnji odmor ili imate povremenu potrebu za prijevoz tereta? Citroën za vas ima rješenje.

Poprečni su nosači svestrani, omogućuju ugradnju različitih pribora za nošenje: krovne kutije, nosači

bicikla, nosači skija, kajak… Savršeno prilagođeni veličini i stilu svakog vozila, osmišljeni su tako da ne dovode do ogrebotina na karoseriji i opremljeni su protuprovalnim sustavom. Postavljanje i rastavljanje jednostavno je i brzo.

Krovni nosači i nosači bicikla povećavaju kapacitet utovara i olakšavaju prijevoz velikih predmeta. Poprečne krovne šipke pričvršćene su na uzdužne krovne šipke ili samostalne, ovisno o tome je li Vaš auto opremljen uzdužnim krovnim nosačima.